Η υπουργός Εξωτερικών προσερχόμενη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Βρυξέλλες: Σε συμβιβαστική συμφωνία για «πάγωμα» οκτώ κεφαλαίων διαπραγμάτευσης και αξιολόγηση της Τουρκίας στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων προόδου κατέληξε ο διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να επιβραδύνουν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, στη βάση της εισήγησης της Κομισιόν για «πάγωμα» οκτώ κεφαλαίων σε απάντηση της τουρκικής άρνησης να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.
Τα κεφάλαια αυτά είναι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, το δικαίωμα εγκατάστασης και η ελευθερία παροχής υπηρεσιών, οι οικονομικές υπηρεσίες, η γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη, η αλιεία, η πολιτική μεταφορών, η Τελωνειακή Ένωση και οι εξωτερικές σχέσεις.
Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών προβλέπει ότι στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων προόδου της Ευρωπαικής Επιτροπής, το Συμβούλιο θα αξιολογεί το κατά πόσο η Τουρκία ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της. Η εξέταση θα αρχίσει από την επόμενη έκθεση το Φθινόπωρο του 2007, ενώ θα συνεχιστεί το 2008 και αν χρειαστεί το 2009.
Παράλληλα, ελήφθη απόφαση ότι τα υπόλοιπα 26 κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα εξετάζονται στο ισχύον πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και διασφαλίστηκε ότι δεν θα κλείνουν όσο παρατείνεται το έλλειμμα ανταπόκρισης και εφαρμογής από την τουρκική πλευρά, με συνέπεια να διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία δικαίωμα αρνησικυρίας.
Βρετανικό «αγκάθι» για το απ' ευθείας εμπόριο
Κατά πληροφορίες, η βρετανική πλευρά συναρτά τον ορισμό της ρήτρας επανεξέτασης της τουρκικής ενταξιακής πορείας, το έτος 2008 ή 2009 κατά τις εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί από κράτη-μέλη, με την έναρξη του απευθείας εμπορίου με τους Τουρκοκύπριους.
Το θέμα του κανονισμού για το απ' ευθείας εμπόριο με τους Τουκροκύπριους θα συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2007.
Στην παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν, επανέλαβε ότι δεν υποστηρίζει την ιδέα να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και ρήτρες επανεξέτασης της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη έγκρισης του κοινοτικού κανονισμού για το εμπορικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.
Ικανοποιημένη η Μπακογιάννη
Την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε η υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε ότι με τη απόφαση αυτή υπάρχει ενιαία στάση των «25», με καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία.
Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ακόμη ότι αποφασίστηκε έπειτα από ιδιαίτερα έντονη διαβούλευση, ένας μηχανισμός αξιολόγησης και ελέγχου της ανταπόκρισης της Τουρκίας στο θέμα του Πρωτοκόλλου ο οποίος ξεκινά το 2007, με έμφαση που δίνεται το 2008 και αν χρειαστεί το 2009 με ειδική αναφορά στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε η Ντ. Μπακογιάννη, διαμορφώνεται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ενδιάμεσους σταθμούς.
Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη ιδιαίτερης σημασίας είναι οι σαφείς και ξεκάθαρες αναφορές των συμπερασμάτων της Συνόδου στις υποχρεώσεις της Τουρκίας που αφορούν μεταξύ άλλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα μειονοτικά δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ολοκληρώνοντας η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι η σημερινή εξέλιξη, επιβεβαίωσε την ορθότητα της πολιτικής και της στρατηγικής της Ελλάδας με την Τουρκία να έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και κατάληξη στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ικανοποημένη και η Λευκωσία
Την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της απόφασης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας. Ο κ. Λιλλήκας παρατήρησε ότι η κυπριακή πλευρά πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει. Ενας από τους πρώτους στόχους, όπως είπε, ήταν η αποσύνδεση του Κυπριακού από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε, ανέφερε.
Ο δεύτερος στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια δεν θα ανοίγουν αυτόματα, αλλά με βάση τη γνωστή διαδικασία της διακυβερνητικής διάσκεψης και της ομοφωνίας. Και αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε.
Τέλος, ο τρίτος στόχος που ήταν ένα ραντεβού αξιολόγησης της προόδου της Τουρκίας επιτεύχθηκε επίσης, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αγκυρα: Υπομονή και περίσκεψη
Προτού λάβει οποιαδήποτε θέση έναντι της συμβιβαστικής συμφωνίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η Αγκυρα θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενό της, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ναμίκ Ταν.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Τσεμίλ Τσιτσέκ, απηύθυνε έκκληση προς την κοινή γνώμη της χώρας του για υπομονή, εκτιμώντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή. «Ας παρακολουθήσουμε με υπομονή και ηρεμία» τις εξελίξεις, συνέστησε και κατηγόρησε «ορισμένα μέλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να τα κατονομάσει, ότι «προσπαθούν να μπλοκάρουν το δρόμο της Τουρκίας».
Πηγές: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ