I would like to point out that even if it were invented (by mistake in the preservation of milk) by the Greeks, then of this great discovery (the process of coagulation) that what they have come up with..???
Three types of cheese, maybe four or five….are good and I like all..but is nice at this point to show you with this “greek miracle” what we italians have made
Below a short list of italian cheeses made with cow milk (with protected origin named D.O.P)
In Italy there are over 400 types of cheese from cow milk, and a hundred made with sheep and goat milk.
The importance of a discovery consist to exploit the maximum potential plus
develop knowledge and we Italians are second to none (tied with the French)
Asiago D.O.P. pressato "dolce"
Asiago D.O.P. allevo "mezzano
Asiago D.O.P. allevo "vecchio"
Asiago D.O.P. allevo "stravecchio"
Asiago D.O.P. allevo "stravecchio riserva rara 7 anni"
Stravecchio di malga "ubriaco" al Torcolato Maculan
Bagoss di Bagolino "stravecchio"
Bettelmat d'alpeggio
Bitto D.O.P. alpeggio Olano - Valle Gerola
Blu del Moncenisio
Bra D.O.P. "giovane"
Bra D.O.P. "duro"
Branzi "giovane"
Branzi "stravecchio"
Brescianella "appassita"
Burlino nostrano
Burrata pugliese
Cacio verde di Trausella
Caciocavallo podolico
Caciocavallo podolico "riserva di botte"
Caciocchiata salernitana di bufala
Caciotta nostrana
Caciotta del Cadore
Carnia vecchio
Casizolu del Montiferru "giovane"
Casizolu del Montiferru "stravecchio"
Castelmagno D.O.P. stagionato
Dobbiaco
Erborinato alle vinacce passite dell'Alto Adige
Erborinato d'Artavaggio
Erborinato della Val Vigezzo
Erborinato naturale della Valsassina
Erborinato Valdiky
Fontal "dolce"
Fontina D.O.P.
Formaggetta al ginepro
Formaggetta al mosto di prugna
Formaggetta alla menta
Formaggetta alle spezie
Formaggetta dell'Alta Val Brembana
Formai de Mut dell'Alta Val Brembana D.O.P.
Fromadzo D.O.P.
Gorgonzola D.O.P. "dolce"
Gorgonzola D.O.P. "naturale"
Grau Kase della Valle Aurina
Grottesco d'Artavaggio
Lariano speziato
Latteria di Brunico
Latteria di Fagagna "stravecchio"
Lessino
Maccagnetta alle erbe
Mascarpone fresco
Mattonella al rosmarino
Matuscin della Valtellina
Montasio D.O.P. "giovane"
Montasio D.O.P. "stagionato"
Monte veronese D.O.P.
Monte veronese D.O.P. "stravecchio"
Monte veronese D.O.P. "ubriaco" all'Amarone
Morlacco del Monte Grappa
Mozzarella di bufala campana D.O.P. "intera"
Mozzarella di bufala campana D.O.P. "bocconcini"
Mozzarella fiordilatte a ciliegine
Mozzarella fiordilatte pugliese "intera"
Mozzarella fiordilatte pugliese "treccia"
Murianengo
Nostrale di Elva
Nostrano di Cavalese
Pannerone lodigiano
Parmigiano Reggiano D.O.P. "stravecchio" Extra
Pizzocorno di Staffora
Provola pugliese affumicata
Provolone piccante di San Giuseppe Vesuviano
Pusteria d'alpeggio
Puzzone di Moena d'alpeggio
Quartirolo lombardo D.O.P.
Ragusano D.O.P. "giovane"
Ragusano D.O.P. "stravecchio"
Raschera D.O.P. d'alpeggio
Ricotta vaccina affumicata
Ricotta vaccina dei Monti Sibillini
Ricotta vaccina fresca
Ricotta vaccina ossolana al fumo
Ricotta di bufala fresca
Robiola di Mondovì
Robiola vaccina fresca
Roccolo della Val Taleggio
Saccottini salernitani farciti
Scamorza pugliese
Scimudin della Valtellina
Seirass del fieno
Sola della Val Casotto
Spressa delle Giudicarie D.O.P.
Stracchino fresco
Strachitunt
Taleggio D.O.P. di grotta
Testun
Toma del Maccagno
Toma del Moncenisio
Toma del trifolau con tartufo
Toma della Valsesia
Toma di Gressoney
Toma di Valdo
Toma fiorita
Toma piemontese D.O.P.
Toma ossolana dell'Alpe Aleccio
Toma ossolana dell'Alpe Cravariola
Tomini di Staffora
Tomini piemontesi
Tosella
Tuma Persa
Valle d'Aosta Fromadzo D.O.P.
Valtellina casera D.O.P.
Verde nostrano
Vezzena autentico "Malghe di Vezzena" stravecchio
Wein Kase della Valle Aurina
Zincarlin della Valtellina "fresco"
Zincarlin della Valtellina "stagionato
and greeks are jealous of feta/yoghurt origin....??
they really do have reason to be