Χριστόφιας-Καραμανλής ανάβουν πράσινο για Τουρκία το Δεκέμβρη
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?- ... V=articles
Το βέτο μπορεί να περιμένει
Ευρωτουρκικά και Κυπριακό κυριάρχησαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού χθες στη Λευκωσία - Δεν είναι τώρα η ώρα για βέτο τόνισαν οι δύο κυβερνήσεις
Οι συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ θα συνεχιστούν μέχρι τη λύση, παρά τα προβλήματα, υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε τη βοήθεια της Αθήνας στην ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα και την παρακολούθηση της Άγκυρας.
Την απόφαση να μην μπλοκάρουν με βέτο τον Δεκέμβριο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ακόμα κι αν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, επιβεβαίωσαν χθες οι Δημήτρης Χριστόφιας και Κώστας Καραμανλής. Σε συνάντησή τους στο Προεδρικό, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο, τονίστηκε ότι η στρατηγική των δύο κυβερνήσεων για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα είναι σταθερή, υπό την προϋπόθεση ότι σταδιακά η γειτονική χώρα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό δεν είναι αναγκαίο να γίνει φέτος, ενόσω υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Αν, πάντως, η Τουρκία δεν εφαρμόσει, όπως αναμένεται, το Πρωτόκολλο της Άγκυρας (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη) μέχρι τον Δεκέμβριο, θα διατηρηθούν «παγωμένα» το οκτώ ενταξιακά κεφάλαια της Άγκυρας, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2006. Ο κ. Χριστόφιας, πάντως, κατέστησε σαφές στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η Λευκωσία θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα του τουρκικού κεφαλαίου για την ενέργεια. Στη συνάντηση στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια ρεαλιστική εκτίμηση τής μέχρι τώρα πορείας των απευθείας συνομιλιών, υπό το φως και της «εκλογικής» νίκης του ακραίου Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα. Τόνισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κι ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επιμονή των Τ/Κ και της Άγκυρας σε ένα δυσλειτουργικό κράτος, όπου οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ευρύτατες αρμοδιότητες και ισότιμη εκπροσώπηση σε όλα τα διεθνή φόρα. Ζήτησε, μάλιστα, από τον κ. Καραμανλή τη συνδρομή του στην ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα για την πραγματική εικόνα της διαπραγμάτευσης, καθώς και στην παρακολούθηση των τάσεων στην Τουρκία, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι η κυβέρνηση Ερντογάν και ο στρατός θέλουν λύση του προβλήματος. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, πάντως, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση.
Βέτο... αργότερα
Στις δημόσιες δηλώσεις, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε τη σταθερή πολιτική της Ελλάδας για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και πλήρης συμμόρφωση της Άγκυρας, τόσο στα κριτήρια της Κοπεγχάγης όσο και στις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν πολύ πιο ξεκάθαρος. Τόνισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας το Δεκέμβριο, αν δεν υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της και έναντι της Κύπρου. «Αν ασκήσουμε βέτο, οι υπόλοιπες 25 χώρες θα μας βάλουν στη γωνιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο αναχρονισμός
Σαφέστατος ήταν ο κ. Καραμανλής για τις προσδοκίες της τρέχουσας προσπάθειας λύσης του Κυπριακού. Τόνισε ότι συμφωνεί με τον κ. Χριστόφια πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να φθάσουν ώς το τέλος, τη λύση του προβλήματος. Υπογράμμισε επίσης ότι οι εγγυήσεις του Ά60 είναι αναχρονιστικές. Τόνισε μάλιστα ότι οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές και δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στη συνάντηση έγινε και μια αξιολόγηση των δυσκολιών που αναμένονται από την εκλογή Έρογλου στα κατεχόμενα, ενώ εκτιμήθηκε ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία δεν σημαίνει κατΆ ανάγκη και υποβάθμιση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Μπλόκο στην ενέργεια
Λευκωσία και Αθήνα συμφωνούν ότι θα πρέπει να ασκηθεί βέτο στο άνοιγμα του ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας για την ενέργεια, αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει προηγουμένως και με ρητό τρόπο την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την πρωτοβουλία για την άσκηση βέτο, εφόσον χρειαστεί, θα την αναλάβει η Κυπριακή Κυβέρνηση, ενώ η Αθήνα δεν θα «βγει μπροστά» σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν θα αμφισβητήσει τη Λευκωσία, αν υποχρεωθεί να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Μεταξύ των εταίρων υπάρχει η τάση να ανοίξει το τουρκικό κεφάλαιο για την ενέργεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί επίσημη πρόταση.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ
Κωδικός άρθρου: 867271
ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/04/2009, Σελίδα: 5
This is truly getting boring now. Apparently the veto will be exercised at a later stage as to do so now would put the ROC in a 'corner' according to christofias.