by halil » Tue Apr 29, 2008 12:40 pm
New law in Turkish,
ASKERLİK (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasa’yı yapar.
Kısa İsim
59/2000
43/2002
59/2003
04/2004 1. Bu Yasa, “Askerlik (Değişiklik) Yasası olarak isimlendirilir ve aşağıda “Esas Yasa” olarak anılan Askerlik Yasası ile birlikte okunur.
05/2005
Esas Yasa 5’inci maddesinin değiştirilmesi 2. Esas Yasa, 5’inci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 5’inci madde konmak suretiyle değiştirilir.
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığına geçenler 5. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığına geçenlerden eski yurttaşlıklarında askerlik hizmetlerini yerine getirdiklerini veya muaf olduklarını belgelendirenler bu yasa uyarınca askere alınmazlar. Bunlardan askerlik yapmayanlara veya askerliğini yaptığını tevsik edemeyenlere, bu Yasa kurallarına bağlı olarak askerlik hizmetleri yaptırılır. 49 yaşını tamamladıktan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığına geçenler ise askerlik yükümlülüğünü bu Yasanın 17’nci maddesinin (1)’inci fıkrasının (a) bendindeki bedeli ödeyerek serbest kalmak suretiyle de yerine getirebilirler.
Ancak, askerlik çağına girmeden önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığına geçenler askerlik çağına girdikleri tarihten başlayarak; askerlik çağına girdikten sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığına geçenler ise yurttaşlığa geçtikleri tarihten başlayarak altı ay içinde müracaat etmedikleri takdirde yedek subaylık hakkından yararlanamazlar.”
Esas Yasa 16’ıncı 3. Esas Yasa, 16’ıncı maddesinin (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir.
maddesinin
değiştirilmesi “(1) Bu Yasa’nın 14’üncü maddesi kapsamında olanlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerine başvurabilirler. Başvurmamış olanlar ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine ilk defa giriş yaptıkları tarihten itibaren 90 gün içerisinde müracaat etmek zorundadırlar.
90 gün içerisinde müracaat etmeyenlere Saklı işlemi yapılır.”
../ 2
Esas Yasa 33’üncü maddesinin değiştirilmesi 4. Esas Yasa, 33’üncü maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 33’üncü madde konmak suretiyle değiştirilir.
“Yoklama kaçaklığı 33. Meşru bir mazareti olmaksızın duyuru yapılan tarih ve yerde hazır bulunmayarak yoklamaya katılmayanlara Yoklama Kaçağı denir. Bu Yasanın 15’inci maddesi kapsamında olanlardan yoklama kaçağı durumuna düşenler bu Yasanın 15’inci maddesindeki haktan yararlanamazlar.
Yoklama kaçaklarının isim listesi yakalanmaları için Polis Genel Müdürlüğüne gönderilir.”
Esas Yasa 36’ıncı maddesinin değiştirilmesi 5. Esas Yasa, 36’ıncı maddesinin (5)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (5)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir.
“5. Hiçbir halde kişinin otuziki yaşını tamamladığı tarihi aşacak şekilde veya lisans üstü öğrenimini tamamlayabileceği en erken sürenin iki katından fazla yukarıdaki (1)’inci, (2)’nci ve (3)’üncü fıkralarda öngörülen erteleme yapılmaz.
Ancak, otuziki yaşını tamamladığı tarihte yukarıdaki (1)’inci, (2)’nci ve (3)’üncü fıkralarda öngörülen eğitimini bir yıl içinde tamamlayabileceğini belgelendirenlerin ertelemeleri bir yıla kadar uzatılabilir.”
Esas Yasa 37’inci maddesinin değiştirilmesi 6. (1) Esas Yasa, 37’nci maddesinin (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir.
“(1) Bu Yasa’nın 14’üncü maddesi kapsamında olup süresi içinde başvuran ve daimi olarak yurt dışında ikamet etmeye devam edeceğini beyan edenlerin askerlik yükümlülüğü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kesin dönüş yapacakları tarihe kadar ertelenir. Bunlar Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ASAL Şubesine başvurarak bir defaya mahsus olmak üzere alacakları “Kesin Dönüş Yapana Yapana Kadar Askerlik Yükümlülüğü Ertelenmiştir.” kaydı taşıyan belgeyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine giriş ve çıkış kapılarında ibraz etmek zorundadırlar.”
(2) Esas Yasa, 37’nci maddesinin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir.
..../ 3
“(2) Yukarıdaki (1)’inci fıkra kurallarına uygun olarak askerlik yükümlülüğü tecil ettirenler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yılda toplam 90 günü aşmamak koşulu ile ikamet edebilirler. Meşru mazaret hali dışında yılda toplam 90 günden fazla ikamet ettiği saptananlara çıkış izni verilmez ve bunlar kesin dönüş yapmış sayılır.
Ancak, bunların öğrenim nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulundukları süreler 90 günlük ikamet süresinden sayılmaz.
Bunlardan 90 günlük ikamet süresini dolduranlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine son giriş yaptıkları tarihten itibaren 12 ay içinde ASAL Şubeye başvurarak, müracaat tarihinden itibaren 12 ay içerisinde bu Yasa’nın 17’nci maddesinin (1)’inci fıkrası uyarınca askerlik yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadırlar.
Süresi içinde müracaat etmeyen veya müracaat edip de süresi içinde yükümlülüğünü yerine getirmeyenler bu Yasanın 17’nci maddesinin (1)’inci fıkrasındaki hakdan yararlanamazlar.”
Esas Yasa 38’inci maddesinin değiştirilmesi 7. Esas Yasa, 38’inci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 38 nci madde konmak suretiyle değiştirilir.
“Bakaya 38. Bu Yasa kapsamında yoklamaları yapılarak askere alınmalarına karar verilenlerden, eğitim merkezine belirtilen zamanda katılmayanlara Bakaya denir. Bunlar yakalandıkları anda polis tarafından eğitim merkezine veya birliğe teslim edilirler.
Bu Yasanın 15’inci maddesi kapsamında olanlardan bakaya durumuna düşenler bu Yasanın 15 nci maddesindeki haktan yararlanamazlar.”
Esas Yasa 61’inci maddesinin değiştirilmesi 8. Esas Yasa, 61’inci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 61’inci madde konmak suretiyle değiştirilir.
“Denetim yetkisi 61. (1) Bu Yasanın 14’üncü maddesi kapsamında olup askerlik yükümlülüğü kesin dönüş yapacağı tarihe kadar ertelenenlerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 90 günden fazla ikamet edip etmediğini izleme ve denetleme görevi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti giriş ve çıkış kapılarında veya limanlarda görev yapan muhaceret polisine aittir.
.../4
(2) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yılda toplam 90 günden fazla ikamet etmesine karşın bu Yasasının 54’üncü maddesinde öngörülen belgelerden birini ibraz edemediği saptananların çıkışına izin verilemez.
Ancak 90 günlük ikamet süresini dolduranlardan meşru mazereti olanların ikamet süresi Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 15 güne kadar uzatılabilir. Bu süre, yükümlünün ağır hastalığı halinde ASAL Şube tarafından sevkedileceği devlet hastanesi veya askeri hastanenin vereceği sağlık kurulu raporunda öngörülen süre kadar uzatılır.”
Esas Yasanın Geçici 3’üncü maddesinin 9. (1). Esas Yasa, Geçici 3’üncü maddesinin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir.
değiştirilmesi
“(2) Bedelli Askerlik Yasasının 4’üncü maddesinin (1)’inci fıkrasının (c) bendi kapsamında olup yurt dışında yedi yıl çalışma koşulunu yerine getirdikten sonra yoklama kaçağı durumuna düşenler bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde müracaat ettikleri takdirde Bedelli Askerlik Yasasındaki haktan yararlanırlar.”
(2). Esas Yasa, Geçici 3’üncü maddesinin (3)’üncü fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (3)’üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir.
“(3) (a) Yurt dışında çalıştıkları süre zarfında her yıl Asal Şubeye başvurup gerekli tecil işlemlerini yaptırmayanlar,
(b) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bir yıl içerisinde 60 günden fazla ikamet edenler, ve
(c) Gerekli süre içerisinde başvuruda bulunmadıkları veya erteleme noksanı sebebiyle bedelli askerlik başvuruları reddedilenler,
bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde müracaat ettikleri takdirde çalışma süreleri saklı kalmak kaydıyla bu Yasanın 15’inci maddesindeki haktan yararlanırlar.”
.../5
Esas Yasanın Geçici 4’üncü maddesinin 10. (1). Esas Yasa, Geçici 4’üncü maddesinin (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir.
değiştirilmesi
“(1) Bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihinden önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığı devam ederken bir başka ülkede zorunlu olarak askerlik hizmeti yaparak terhis olanlar bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde, bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihinden önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığı devam ederken bir başka ülkede zorunlu olarak askerlik hizmeti yapmak için silah altına alınanlar ise terhis oldukları tarihten itibaren bir yıl içinde müracaat ettikleri taktirde askerlik yükümlülüğünden muaf tutulurlar.”
(2 Esas Yasa, Geçici 4’üncü maddesinin (4)’üncü fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (4)’üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir.
“(4) Her ne sebeple olursa olsun 1 Ocak 1995 tarihinden önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden ayrılıp bir yabancı ülkeye giden ve 1 Ocak 1998 tarihinde saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Bölgesine firar edenler hariç) durumuna düşenler, bu Yasanın 16’ıncı maddesinin (1)’inci fıkrasına uygun olarak müraacat ettikleri takdirde bu Yasanın 14’üncü maddesindeki haktan yararlanırlar ve haklarında bu suçlar sebebiyle kovuşturma yapılmaz.
Bunlar, müracaat tarihinden itibaren en geç 12 ay içerisinde, bu Yasanın 17’inci maddesinin (1)’inci fıkrasına uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadırlar.”
4/2004 sayılı değişiklik Yasasının Geçici 1’inci maddesinin değiştirilmesi 11. Esas Yasa, 4/2004 sayılı değişiklik Yasasının Geçici 1’inci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni Geçici 1’inci madde konmak suretiyle değiştirilir.
“Geçici madde Özel statü veya yüksek öğrenime bağlı bedelli 1. Bu Yasanın 14’üncü ve 15’inci maddeleri kapsamında olup, askerlik mükellefiyetini bu Yasanın 17’nci maddesi uyarınca yapma hakkına sahip kişilerden;
askerlikten yararlandırma (1) 15’inci madde kapsamında olanlar, çalıştıkları veya lisans üstü öğretimde geçirdikleri süre zarfında her yıl Asal Şubeye başvurup gerekli tecil işlemlerini zamanında yaptırmayanlar; veya
.../6
(2) Bu Yasanın 37’nci maddesinde öngörülen her yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde en fazla 90 gün kalma süresini aşanlar; veya
(3) Gerekli süre içerisinde başvuruda bulunmadıkları, erteleme noksanı veya çalışma koşulunu yerine getirdikten sonra yoklama kaçağı olmaları sebebiyle bedelli askerlik başvuruları reddedilenler,
bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde müracaat ettikleri takdirde bu Yasanın 14’üncü veya 15’inci maddesindeki haktan yararlanırlar.”
Yürürlüğe giriş 12. Bu Yasa, Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.